FAIL (the browser should render some flash content, not this).

 

AKTIVNOST U VRTIĆU

 

 

 

STRUČNI SKUP ”JASLIČKI KURIKULUM: HOLISTIČKI PRISTUP POTICANJU RAZVOJA DJECE RANE DOBI”


U našem vrtiću 03.travnja održan je stručni skup skupa za odgojitelje i stručne suradnike s područja Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije pod naslovom ”Jaslički kurikulum: holistički pristup poticanju razvoja djece rane dobi” u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.


Voditeljice skupa bile su Eda Tomljanović, odgajateljica savjetnica iz dječjeg vrtića Rijeka i Tatjana Car Kolombo, odgajateljica iz vrtića Radost. Uz primjere iz prakse sudionici su raspravljali o načinima učenja djece rane dobi, kreiranju okruženja za poticanje senzomotoričkog razvoja te o primjerenim načinima i postupcima odgajatelja u poticanju razvoja dječjih kompetencija.


   
2O GODINA ZAJEDNO


12. ožujka, danom otvorenih vrata inkluzivnog programa, izložbom i prigodnom svečanošću obilježili smo 20 godina rada programa za djecu s teškoćama. O programu su govorili predsjednik Gradskog vijeća Lovorko Gržac, dugogodišnji vanjski suradnik fizijatar Mile Batinić, ravnateljica Martina Magaš, te odgajateljica-rehabilitator Tea Petek.


Od samih početaka u rad programa uz odgajatelja-rehabilitatora i fizioterapeuta uključen je i čitav tim stručnjaka kako bi se osigurala maksimalna podrška djeci i obiteljima. Godine djelovanja programa za djecu s teškoćama obilježio je rast od integracije ka inkluziji. Od formiranja posebne skupine za djecu s teškoćama, do stalnog promišljanja kako na što kvalitetniji način postići inkluziju, koja ne podrazumijeva izjednačavanje sve djece, već prihvaćanje i uvažavanje različitosti svakog pojedinca i pružanje mogućnosti odlučivanja i preuzimanja odgovornosti. Djelatnici programa angažirani su na senzibiliziranju lokalne zajednice za potrebe djece s teškoćama, stalno se stručno usavršavaju i proširuju svoje kompetencije. Rad je danas obogaćen floortime pristupom i programom rehabilitacije putem pokreta. Tea Petek,odgajatelj-rehabilitator jedan je od prvih floortime terapeuta u Hrvatskoj, a terapija se provodi uz superviziju američkih stručnjaka. Jedan od bitnih zadataka vrtića je i jačanje roditeljskih kompetencija i pružanje podrške. Kroz godine postojanja programa roditelji su se uključivali u rad savjetovališta i grupe podrške. Jedan smo od prvih vrtića u Hrvatskoj koji provodi radionice podrške roditeljstvu “Rastimo zajedno plus” koji je dio UNICEF-ovog programa podrške roditeljstvu Prve tri su najvažnije!


Crikvenički model inkluzije pridonosi prepoznatljivosti našeg vrtića. Prezentiran je na brojnim državnim i međunarodnim stručnim skupovima i konferencijama, priznat je kao primjer dobre prakse, za koju pokazuju interes i druge lokalne samouprave i ustanove. Otvoreni smo za suradnju sa svima koje zanima naš model inkluzije. Od prošle godine uključeni smo kao partner u EU projekt” Integracija djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u redovni predškolski sustav u gradu Velika Gorica”. EU – IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala.


Ponosimo se priznanjima:

2004. – priznanje za najbolju praksu Saveza Udruge gradova i Udruge općina RH, Središnjeg državnog ureda za upravu i vijeće Europe za projekt “Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe predškolskog odgoja”

2004. i 2012. godine Županijsko priznanje za najuspješniju odgojno-obrazovnu ustanovu, a u obrazloženju je inkluzija navedena kao jedna specifičnost vrtića


Grad Crikvenica ističe se kao pozitivan primjer sredine koja pokazuje visok senzibilitet za djecu s teškoćama, koja ne prestaje s vrtićem. Velik broj djece uključuje se u redovan sustav školovanja, uz asistenta kojeg financira Grad Crikvenica ili se financira putem programa HZZZ.


   


   
STUDIJSKO PUTOVANJE – POSJET CENTRU REGGIO CHILDREN


Naš vrtić jedan je od partnera u EU Projektu INTEGRACIJA DJECE PREDŠKOLSKE DOBI S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU U REDOVNI PREDŠKOLSKI SUSTAV U GRADU VELIKA GORICA ( IPA IV - Razvoj ljudskih potencijala), čiji je nositelj Dječji vrtić Žirek i Velike Gorice. U okviru projekta 03. i 04. ožujka 2014.godine organizirano je studijsko putovanje u Italiju za ukupno 34 sudionika.

U Remida The Creative Recycling Centre, mjestu koje promiče ideju da otpadni materijal može biti resurs za igru, istraživanje i konstruiranje,sudjelovali smo na radionici o kreativnom korištenju neoblikovanog materijala i istraživanju papira.

U sklopu posjeta Loris Malaguzzi International Centre upoznali smo se sa poviješću i načelima reggio pristupa, posjetili izložbe i sudjelovali u interaktivnom obilasku Ateljea svjetlosti sa ateljeristicom.

Zanimljiva iskustva i stečene nove spoznaje prezentirat će se i podijeliti s kolegama i suradnicima.


   


 
MAŠKARE 2014.


09.02 Dječja reduta u Crikvenici
13.02 Prvi maškarani četvrtak – maskiranje i zabavne igre u vrtiću
19.02 Čakavsko maškarano zapolne – OŠ Zvonka Cara
20.02 Drugi maškarani četvrtak – maskiranje i zabavne igre u vrtiću
22.02 Dječji Karneval u Rijeci – maska Štrumfovi
27.02 Treći maškarani četvrtak – posjet kraljice karnevala vrtiću u Jadranovu; maskiranje i šetnja gradom
27.02 Čajanka u karnevalskom šatoru
04.03 Krštenje mesopusta
05.03 Paljenje mesopusta
SVEČANO OTVORENA NOVA ZGRADA VRTIĆA I ŠKOLE U JADRANOVU


U utorak 14. siječnja 2014. u 18 sati svečano je otvorena nova zgrada vrtića i škole u Jadranovu. Svečanosti otvaranja prisustvovali su saborski zastupnik Tomislav Klarić, prof. dr. sc. Jasna Krstović, predsjednica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje i dekanica Učiteljskog fakulteta u Rijeci , gradonačelnik Damir Rukavina, zamjenici Silvia Crnić i Veselko Mutavgjić , predsjednik Gradskog vijeća Lovorko Gržac, ravnateljice Osnovne škola i Dječjeg vrtića, brojni uzvanici, pedagoški djelatnici, roditelji i djeca.

U obnovu stare zgrade Grad Crikvenica uložio je šest milijuna kuna. Projekt je podržalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iznosom od 2,5 milijuna kuna. Na površini od nešto manje od tisuću kvadrata, što je tri puta više nego prije, škola sada ima četiri učionice te multifunkcionalnu dvoranu. Vrtić ima tri prostora, što pruža mogućnost proširenja kapaciteta za dvije nove skupine djece i polivalentnu dvoranu. Prostori su uređeni u skladu s najnovijim pedagoškim standardima, što uključuje i lift za djecu s posebnim potrebama, odvojene kuhinje koje udovoljavaju zahtjevima HACCAP-a, posebni informatički kabinet i knjižnicu.

U programu otvorenja škole sudjelovala su djeca vrtića i škole te KUD-a Martin Matetić iz Jadranova. Dr.sc. Jasna Krstović naglasila je važnost opremljenosti i osmišljenosti prostora u kome borave djeca, kojeg suvremene pedagoške koncepcije ističu kao trećeg odgajatelja. Gradonačelnik je svečano uručio ključeve zgrade ravnateljici Dječjeg vrtića Radost Martini Magaš i ravnateljci OŠ Vladimira Nazora Deani Čandrlić Zorica.


   
RUKOMETAŠI "MORNARA" DARIVALI DJECU U DRAMALJSKOM VRTIĆU


Uoči nadolazećih blagdana članovi rukometnog kluba ''Mornar'' iz Dramlja posjetili su djecu u dramaljskom vrtiću i darivali ih loptama, likovnim priborom i slatkišima. Rukometaši su se odlučili na prikupljanje sredstava za poklon kako bi djeci uljepšali božićne blagdane, a ujedno ih i upoznali sa rukometom. Djeca su oduševljeno primila poklone te se zahvalila pjesmom. Nakon druženja u vrtiću svi zajedno uputili su se na obližnje igralište gdje su se djeca okušala u rukometu sa vrsnim sportašima.

Na spomenutom igralištu se od ove jeseni službeno ne smije igrati rukometna utakmica zbog asfaltne podloge, tako da rukometaši ''Mornara'' svoje utakmice igraju u gradskoj sportskoj dvorani u Crikvenici. Ističu kako su na terenu u Dramlju zadnju službenu utakmicu odigrali još 2010.godine, a sve do zabrane korištenja na tom terenu su se odigrali brojni turniri. Rukometaši ''Mornara'' trenutno drže prvo mjesto u Trećoj ligi – zapad.


 
ZNAKOVNI JEZIK ZA BEBE


Redovni jaslični program našeg vrtića je ove godine obogaćen Baby signs programom, a odgajateljice su završile edukaciju koja je za to potrebna. Na Baby signs edukaciji odgajateljice su učile o znakovnom jeziku i znakovima za bebe te o koristi učenja znakova za emocionalni, socijalni, govorno-jezični i intelektualni razvoj. Također, bilo je govora i o predgovornoj komunikaciji i predgovornim prediktorima jezičnog razvoja. U praktičnom dijelu edukacije odgajateljice su kroz pjesme i igre učile izvoditi znakove iz Baby signs programa. No, što je zapravo znakovni jezik za bebe? To je skup jednostavnih i lako primjenjivih znakova koji omogućuju komunikaciju bebe sa odraslima. Znakovi koje djeca uče odnose se na jednostavne pojmove poput ”jesti”, ”još”… Istraživanja su pokazala da su djeca koja su bila uključena u Baby signs program imala značajno bogatiji rječnik od djece koja nisu bila uključena u program učenja znakova. Znakovanje u djeci pobuđuje želju za komunikacijom, povećava zanimanje djeteta za knjige, potiče razvoj mozga, ojačava vezu djeteta i odrasle osobe, potiče samopouzdanje djeteta… Korištenje znakovnog jezika u jaslicama smanjuje suze i frustracije,gradi povjerenje između beba i odgajatelja, pomaže odgajateljima bolje opažati i reagirati, potiče pozitivan emocionalan razvoj te osigurava uspješan intelektualni razvoj.


   

TJEDAN SPORTA


Već tradicionalno se u zadnjem tjednu studenog u DV Radost u Crikvenici obilježava Tjedan sporta. Cilj je, kroz prezentacije sportova i upoznavanje sa sportašima, razviti kod djece svijest o važnosti bavljenja sportom i njegovog utjecaja na rast i razvoj djeteta.

Djeci koja pohađaju vrtić u Crikvenici prezentirani su stolni tenis, nogomet i jedriličarstvo. U gradskoj sportskoj dvorani organiziran je sportski susret s djecom Dječjeg vrtića Zlatna ribica iz Kostrene, a u vrtiću sat tjelesnog vježbanja sa prof.kineziologije Ivom Suden.

Djeca iz područnog vrtića Selce kroz cijeli tjedan su radila pojačano na tjelesnim aktivnostima te sudjelovala na prezentacijama rukometa i juda. Djeca iz područnog vrtića u Jadranovu sudjelovala su na prezentaciji fitnessa, dok su djeca iz područnog vrtića u Dramlju sudjelovala na prezentaciji pikada i organiziranim igrama zajedno sa učenicima iz škole.


   


 
MJESEC HRVATSKE KNJIGE


Čitanje i pričanje ima važnu ulogu u životu djeteta predškolske dobi. Odrasla osoba koja čita ili priča djetetu izgrađuje s djetetom osjećaj bliskosti i povezanosti. Također, čitanjem potičemo razvoj govora, percepcije, pažnje, pamćenja, zaključivanja, prepoznavanje i razumijevanje svojih i tuđih osjećaja, razumijevanje socijalnih odnosa, pravila ponašanja, pravde i nepravde. Stoga je važno djeci od najranije dobi učiniti dostupnom knjigu i slikovnicu, upoznati ih sa načinima na koje mogu pronaći literaturu koja ih zanima. Gradska knjižnica i čitaonica Crikvenica svake nam godine pomaže u tome, omogućavajući predškolcima besplatno učlanjenje. U organiziranim grupnim posjetima knjižnici, djelatnice knjižnice sa djecom razgovaraju o knjigama i upoznaju ih sa dostupnim slikovnicama.


Ove godine u vrtiću su organizirani susreti sa domaćim književnicama Slavicom Car Frišovom i Mirjanom Klement te kantautorom Nevenom Barcem, koji su djecu upoznali sa svojim pjesma i pričama.


 
DJEČJI DAN NA ARHEOLOŠKOM NALAZIŠTU „AD TURRES“


Djeca skupina „Slatkići“ i „Prijatelji“ s odgajateljicom Brankom Cvija sudjelovala su 31.10.2013. godine u Dječjem danu na arheološkom nalazištu Ad Turres u organizaciji Muzeja Grada Crikvenice. Djeca su u vrtiću iz gline modelirala razne ukrasne i uporabne predmete. Nakon sušenja svi predmeti posloženi su u repliku velike rimske keramičarske peći koja se nalazi na arheološkom nalazištu. Istovremeno su imala priliku opipati i mijesiti prirodnu glinu kakva se nekad koristila u rimskoj radionici i uspoređivati je s današnjom, industrijskom glinom. Također, upoznali su antičke igre „rotu“ i „mlin.“ Ispečene uratke će „Slatkići“ i „Prijatelji“ oslikati i glazirati te ih dovršiti u vrtićkoj keramičkoj peći.
OBAVIJEST O POČETKU RADA MALE IGRAONICE


U utorak, 5.11.2013. u Crikvenici počinje s radom kraći program „Mala igraonica.“ Igraonica je namijenjena djeci u dobi od dvije do četiri godine koja nisu obuhvaćena programima vrtića, a održavat će se utorkom od 16:30 do 18 sati u prostoru jaslica. Cijena igraonice je 170 kuna.
DJEČJI TJEDAN


U prvom tjednu listopada je u suradnji s „Društvom naša djeca“ brojnim aktivnostima obilježen Dječji tjedan. Cilj Dječjeg tjedna je promicanje dječjih prava na različitim razinama, usmjeravanje pozornosti javnosti prema pravima, potrebama i mjestu djece u društvenoj zajednici te poticanje volonterskog društvenog i stručnog rada odraslih s djecom i aktivne participacije djece u aktivnostima lokalne zajednice.


Program Dječjeg tjedna u vrtiću:

7.10 – Međunarodni dan djeteta

razgovor o dječjim pravima i obavezama, prijateljstvu, različitostima- izrada lanca prijateljstva (sve skupine i objekti)

10.10. Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!

10 sati - Gradska vijećnica- susret s Gradonačelnikom (skupine Morske zvjezdice i Smokvice)
9,30 - Malo kino- Štrumfovi (Selce i Crikvenica- dvorana)

11.10. Dan igara

10,30 ––zabavne igre u dvorištu i druženje s predstavnicama DND - voditelj Lidija Medek, odgajateljica


Više o susretu Gradonačelnika i djece možete pročitati na linku http://www.crikvenica.hr/obavijesti/susret-gradonacelnika-i-djece-u-povodu-djecjeg-tjedna.html
SUSRET GRADONAČELNIKA I DJECE U POVODU DJEČKEG TJEDNAGradonačelnik Damir Rukavina danas se u Gradskoj vijećnici susreo s crikveničkim vrtićarcima i osnovnoškolcima povodom Dječjeg tjedna. Susret su otvorila djeca zahvalivši gradonačelniku što ih svake godine u toku Dječjega tjedna pozove na druženje i razgovor, što ih pažljivo sasluša i odgovori na njihova pitanja. Pitanja nije nedostajalo ni ove godine, a postavljali su ih svi, od najmlađih do najstarijih. Pokazalo se da djeca itekako dobro prate aktualna zbivanja u našemu gradu pa su njihova pitanja, a i odgovori na njih na trenutke zvučali kao na aktualnom satu prave, „odrasle“ sjednice Gradskoga vijeća. Djecu je najviše zanimalo kada će se otvoriti nova škola i vrtić u Jadranovu. Gradonačelnik im je odgovorio da će to biti vrlo skoro jer je za zgradu već idući tjedan zakazan tehnički pregled, što znači da je zgrada na korak do otvaranja. Na pitanje kada će Crikvenica dobiti bazen na kojemu će se moći odvijati sportska natjecanja, gradonačelnik je odgovorio da za bazen postoji idejno rješenje i da se na lokaciji sadašnjeg plivališta namjerava izgraditi moderan bazen sa slatkom vodom, što je ujedno i uvjet da se na njemu mogu održavati profesionalna sportska natjecanja. Budući da je to velika investicija, za realizaciju će se tražiti i sredstva od države i europskih fondova. Još jedna takva investicija je školska sportska dvorana koja se planira izgraditi u sklopu OŠ Zvonka Cara. Za nju će se također tražiti sredstva iz fondova Europske unije.


Djecu je zanimalo je li moguće izgraditi sportski centar u Jadranovu. Gradonačelnik im je odgovorio da u Jadranovu postoji lokacija predviđena upravo za sportski centar. Postavljeno je i pitanje i kada će se riješiti pitanje kanalizacije u Gornjem kraju, jer se za velikih nevremena javlja problem s odvodnjom. Gradonačelnik je odgovorio da se uskoro kreće s proširenjem kanalizacijske mreže u Gornjem kraju na relaciji Benići-Šupera u vrijednosti od više od 7 milijuna kuna. Djecu je zanimalo i hoće li se u Crikvenici izgraditi kino, a gradonačelnik je odgovorio da se u budućnosti u centru grada planira izgraditi velika multimedijalna dvorana koja će po potrebi moći poslužiti i kao kino-dvorana.


Postavljeno je i pitanje hoće li se izgraditi još jedan gradski muzej. Gradonačelnik je odgovorio da će se sadašnja zgrada muzeja prošiti na cijeli prostor sadašnje Gradske vijećnice, a Gradska vijećnica će se „preseliti“ u zgradu Stare škole, gdje je predviđeno i preseljenje Gradske knjižnice.


Djeca su zaželjela sitne popravke u svojim školskim dvorištima te postavljanje ljuljački u dvorištu vrtića. Bilo je i želja za otvaranjem Dinoparka, izgradnjom velikog gradskog lunaparka i klizališta. Jedan je učenik poželio i da gradonačelnik i predsjednik Gradskoga vijeća sazovu malo Gradsko vijeće za djecu s dječjim dnevnim redom. Sudeći po brojnim zanimljivim pitanjima i maštovitim idejama za rješavanje problema, dječje Gradsko vijeće bi zaista bilo pun pogodak, rekao je gradonačelnik.


Današnji su susret s gradonačelnikom u sklopu Dječjega tjedna organizirali Društvo „Naša djeca“ u suradnji s Dječjim vrtićem „Radost“, OŠ Vladimira Nazora i OŠ Zvonka Cara.

BRANKA CVIJA – DOBITNICA ŽUPANIJSKE NAGRADE


Branka Cvija dobitnica je jedne od županijskih nagrada za najboljeg prosvjetnog djelatnika. Odgajateljica Branka Cvija od 1987. godine radi u dječjem vrtiću „Radost“, Crikvenica. Svojim osobnim, pedagoškim i metodičkim odlikama, profesionalnošću i kreativnošću postiže značajna postignuća u odgojno-obrazovnom radu, koja prezentira u široj zajednici. Ljubav prema kraju u kojem živi utkana je u njen rad te je sa djecom svoje skupine realizirala nekoliko projekata o Crikvenici, ljudima i običajima kraja koji su prezentirani roditeljima, u lokalnoj zajednici te na raznim stručnim skupovima. Autorica je slikovnica „Moja Crikvenica“ i „Vila Markačeva“ koje su nastale u radu sa djecom.


Posebni interes nalazi u njegovanju likovne kreativnosti djece i razvoju likovnog govora. Sudjeluje na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama te natjecanjima, na kojima su radovi njene djece nerijetko nagrađivani. Voditelj je stručnih usavršavanja za odgajatelje, mentorica brojnim odgajateljima pripravnicima i studentima predškolskog odgoja. Inicijator je suradnje sa raznim udrugama i ustanovama na području Grada Crikvenice. Sudjelovanjem i organizacijom javnih i kulturnim događanja i prezentacija rada pridonosi prepoznatljivosti ustanove i djelatnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u lokalnoj zajednici. S djecom i roditeljima gradi odnos partnerstva, uvažavanja i zajedništva te ju roditelji prepoznaju kao kompetentnog stručnjaka i aktivno se uključuju u sve pokrenute projekte u odgojno-obrazovnom radu.


Grad Crikvenica joj je 2001. godine dodijelio godišnju nagradu za naročite doprinose i postignute rezultate na području predškolskog odgoja te poticanju aktivnosti likovnog odgoja i obrazovanja. Godine 2011. promovirana je u zvanje odgajatelja mentora.

„MOJA TURISTIČKA CRIKVENICA“


U ponedjeljak 23.09. je u centralnom objektu vrtića održana edukativna i likovna radionica ''Moja turistička Crikvenica''. Ove godine obilježava se 125 godina turizma u Crikvenici, pa je cilj radionice bio djecu već od najranije dobi upoznati sa ovom važnom gospodarskom granom. Tako su predškolci imali priliku vidjeti film o Danima Ad turresa te Maloj školi brodogradnje, razgledati turističke prospekte Crikvenice i razgovarati s djelatnicama turističke zajednice. Likovni radovi koji su nakon toga nastali biti će izloženi u Turističkoj zajednici u sklopu Dječjeg tjedna.


 
EUROPSKI TJEDAN KRETANJA 2013.


Europski tjedna kretanja (16.-22.09.2013), koji promovira alternativne oblike kretanja u gradovima, ove godine obilježen je pod sloganom „Čist zrak - na tebi je red!.“


Aktivnosti provedene u vrtiću:

  • Likovna radionica i izložba u Gradskoj knjižnici i čitaonici na temu „Mirisi i boje našeg čistog grada“
  • Susret sa policajcima – razgovor o sigurnosti i pravilima ponašanja u prometu
  • Eko akcija „Zazelenimo naš grad“ – sadnja mediteranskog bilja u suradnji sa GKTD Murvica
  • Praćenje pokazne vježve vatrogasaca povodom obilježavanja 100 godina vatrogastva u Crikvenici

   


 
OBILJEŽAVANJE HRVATSKOG OLIMPIJSKOG DANA


Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana pokrenuo je Hrvatski olimpijski odbor 2007.godine. Obilježava se 10.rujna. Cilj je potaknuti građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje sportovima koji su im na raspolaganju u sredinama u kojima žive i rade.


U obilježavanje HOD-a priključili su se i djeca iz Dječjeg vrtića Radost. Sva su djeca došla odjevena u bijele majice. U matičnom objektu u Crikvenici, uz pripremne vježbe zagrijavanja i istezanja, djeca su prelazila dva sportska poligona. Prvi poligon uključivao je hodanje po široko postavljenim oznakama, sunožne poskoke preko palice, trčanje oko prepreka, provlačenje kroz obruč na stalku, sunožne preskoke preko vijugavo postavljene špage, te uskakivanje u obručeve na podu naizmjenično jedno pa drugom nogom. Drugi poligon je uključivao sunožno skakanje iz obruča u obruč, hod po špagi bočno, trčanje oko prepreka, preskok preko palice, hodanje po cik-cak postavljenim kockama, skok u obruč i provlačenje kroz obruč na stalku. Uslijedile su štafetne i takmičarske igre.


U područnim objektima u Selcu, Dramlju i Jadranovu djeca su se također natjecala u štafetnim i takmičarskim igrama.


   
POČETAK PEDAGOŠKE GODINE

 

Poštovani, našoj djeci i Vama roditeljima želimo uspješan početak nove pedagoške godine 2013/14.

 

 

 

 

 

  •    Povratak na početak Fotogalerija

 

  • Aktivnosti u vrtiću

 

  • Obrasci

 

  • Obavijesti

 

 

  • Dokumenti